CEAIUL

PLANTA DE CEAI

Ceaiul este o planta sub forma de arbust peren care te tunde regulat in forma de tufa.Toate sortimentele de ceai cultivate in prezent sunt atribuite incrucisarii celor doua plante de ceai ancestrale Thea Sinensis si Thea Assamica.

PRINCIPALELE COMPONENTE ALE CEAIULUI

Cele mai importante componente ale ceaiului sunt cafeina (denumita pe vremuri teina) si tanant. Ceaiul datoreaza cafeinei efectul sau inviorator. Spre deosebire de cafea,in cazul ceaiului cafeina este in directa legatura cu tanatul. Deoarece tanatul franeaza actiunea cafeinei, se poate spune-pe buna dreplate "ceaiul incita dar nu agita”.  Ceaiul de plante ca ceaiul Rooibos si ceaiul de fructe in general sunt specialitati de ceaiuri fara teina.

RECOLTAREA CEAIULUI

Cei mai mari trei producatori sunt India, China si Sri Lanka. Ceaiul se recolteaza in functie de zona de cultivare, pe tot parcursul anului. La recoltare se culeg in majoritatea cazurilor mugurii de frunze din varf si următoarele doua randuri de frunze („doua frunze si mugurii”) In general, calitatea si gustul ceaiului nu depind de planta, atat de zona de cultivare, de clima, de anotimp, cat si de prelucrarea frunzelor de ceai.

ZONE DE CULTIVARE

Exemple de zone vestite pentru cultivarea ceaiului sunt, printre altele. Assam, Darjeeling. Dooars. Nilgiri (toata India), Uva, Dimbula (Sri Lanka) Zhenjiang, Huran (China) cat si Shizuoka (Japonia).

PRIMA RECOLTA

O valoare deosebita il deţine asa numitul "primul val" in zona Darjeeling din India Acesta provine din prima recolta de la mijlocul lunii martie/inceputul lunii aprilie, din care se extrage un ceai aromat deosebit de îndragit de experti.

PRODUCTIA DE CEAI

Contrar cafelei, ceaiul se prepara intotdeauna direct pe plantaţie in tara de provenienta. Singura posibila metoda de preparare a frunzelor de ceai dupa culegerea manuala se numeste metoda ortodoxa si consta din fazele: ofilire,. rulare, fermentare, uscare si sortare.

OFILIRE

In procesul de ofilire se extrage din frunza 30% din umiditatea ei pentru a o inrnuia si elasticiza in scopul rularii

RULARE

Frunza de ceai se ruleaza in masini de rulare, ocazie cu care peretii celulei ai frunzei se rup.

FERMENTARE

Sucul celulei iese din frunze si se combina cu  oxigenul din aer. In atest proces de fermentatie cu durata de 2-3 ore, frunza se coloreaza si prinde incetul cu incetul o nuanţa aramie De fermentatia profesionala depinde calitatea ceaiului.

SORTIMENTELE DE CEAI

Exista diverse sortimente de ceaiuri. Exista ceai clasic: ceaiul negru,  ceaiul verde si ceaiul oolong si ceaiul de fructe si de plante medicinale.

CEAIUL NEGRU

Formarea ceaiului negru s-a descris la punctul „Productia de ceai”

CEAlUL VERDE

Ceaiul verde se deosebeste de cel negru prin faptul ca frunzele sale nu fermenteaza ci se trec doar prin aburi sau se prajesc. Prin aceasta metoda de preparare, frunza de ceai ramane verde. Ceaiul verde provine in special din Japonia [de ex.. Sencha) sau din China (Yunnan).

CEAIUL OOLONG

Ceaiul oolong este un ceai pe jumatate fermentat, care din punct de vedere al aromei se situeaza intre ceaiul negru si cel verde.

CEAIUL DE FRUCTE SI DE PLANTE MEDICINALE

Ceaiul de plante medicinale, ca de exemplu ceaiul African Rooibos si ceaiul de fructe nu provin din planta de ceai. Ele insa se savureaza lot sub forma de infuzie din parti ale plantei (frunze, flori, fructe, coaja, seminte) si de aceea sunt denumte tot ceaiuri.

CEAIUL AROMATIZAT

Un exemplu cunoscut de ceai aromatizat este Earl Grey - un ceai negru caruia i se adauga aroma de bergamota. Pentru aromatizare este adecvat atat ceaiul negru, verde sau de fructe, cat si ceaiul de plante medicinale.